Beweging vastleggen (how to)
Vanalles beweegt. We zien dat, en ervaren dat alsof het heel normaal is. En dat is het ook. Op een foto – dus een stilstaand beeld – beweging vastleggen is minder normaal. Het vereist kunstgrepen, oefening, en is nog leuk ook.
Het ‘bevriezen’ van het bewegende voorwerp geeft in veel gevallen niet de gewenste voldoening. Foto’s van wedstrijdzwemmers daargelaten: het lijkt me prachtig om hen frontaal van voren, vanuit een laag camerastandpunt, vast te leggen temidden van de waterspatters en de golfslag. (Voorbeeld: zie de aanvulling bij deze blog)
Bij gebrek aan zwembad en aan zwemmers richtte ik me op beweging op het fietspad.
Hoe sportief deze heren er ook uit zien, er is in de achtergrond van deze foto teveel scherpte, om het gevoel op te wekken dat ze heel hard fietsen. (Het feit dat ze dat ook niet deden, is dan nog niet eens echt relevant). De fietsers op de volgende foto rijden veel harder. Lijkt wel.
Zelfs zo hard, dat er helemaal niets op de foto scherp is. Ook zij zelf niet. Hier is de benodigde techniek, die van het meedraaien, overdreven toegepast: de camera draaide sneller dan de fietsers reden. Die balans is niet altijd makkelijk te vinden. De truc bij meedraaien is dat je zorgt dat je onderwerp – ook al beweegt het – toch (ongeveer) op dezelfde plek in je zoeker blijft.
Bij het vastleggen van een onderwerp in beweging spelen veel factoren een rol:
- hoe ver is de beweging van de camera vandaan (verdere onderwerp = minder onscherpte),
- hoe veel verder weg zijn de voorwerpen in de achtergrond (verder weg is = meer onscherpte),
- hoe snel draait de camera mee (sneller meedraaien = meer onscherpte) ,
- wat voor lens zit er op de camera (kortere lens = meer onscherpte) ,
- welke sluitertijd kies je (langere sluitertijd = meer onscherpte).
Niet al deze factoren heb je als fotograaf in de hand. Je kunt vaak wel je standpunt kiezen, (in veel gevallen) de gevoeligheid van je camera instellen en je lens(opening) kiezen. En je kunt oefenen. Veel oefenen. Dat is leuk, en komt van pas als je die ene belangrijke foto wilt maken.
Aanvulling : De bovenstaande foto’s heb ik zelf gemaakt. Via Google even gezocht naar een voorbeeld van een zwemmersfoto zoals ik die bedoelde. Kwam deze tegen, die geeft het goed weer (via Google images gevonden):
sybren, je inspireerde mij om ermee aan de slag te gaan.
zie http://www.flickr.com/photos/marnix/5883156489/in/set-72157626932223371 voor een fietser waarbij ik meedraaide,
en http://www.flickr.com/photos/marnix/5883719528/in/set-72157626932223371/ waar ik juist zelf stil bleef staan
Leuk! Wat een verschillend effect bij die twee…