Tijdbeest

In het chique stadscentrum van Cambridge is een vreemd insect geland. Het dier (Chronophage) is ongeveer een meter lang en voedt zich alleen maar met tijd. De hele dag door. De stappen van het beest laten zien hoe de tijd verstrijkt. Er komt geen wijzer aan te pas.

Het kunstwerk is gemaakt door de uitvinder/kunstenaar John Taylor en werkt volkomen mechanisch. Bijna twee jaar geleden werd het onthuld door de wereldberoemde natuurkundige en kosmoloog Steven Hawking.

Het plaatje hierboven laat het dier goed zien, het filmpje hieronder maakt het bijzondere mechaniek beter zichtbaar. Alles in de klok is mechanisch: de lichtjes achter de wijzerplaat branden continu, ervoor zitten ronddraaiende schijven met gaten erin. Daardoor lijkt het alsof de lichtjes zelf ronddraaien, of dat er iets elektronisch gebeurt. Maar da’s dus niet waar.

Het is de meest bizarre klok die ik ooit heb gezien. Hij schijnt eens in de vijf minuten precies op tijd te lopen, verder houdt het beest soms even pauze of neemt het een extra stap om weer bij de tijd te komen.

Dat is weer ‘ns wat anders dan een traditionele koekoeksklok. Wie zei ook weer dat Britse universiteiten conservatief zijn? Meer over dit bizarre en kostbare tijdbeest is te vinden op Wikipedia (Engels).

Een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *