Close Up (how to)
Hoe dichtbij kun je komen voordat het beeld vaag wordt? Een macrolens kan dichterbij dan een gewone lens. En nog dichterbij kom je met tussenringen, of een balg. Maar om de finesses van de natuur in beeld te brengen zijn heel wat kilo’s apparatuur nodig.
Hoe dichterbij je wilt komen, hoe meer toebehoren daarvoor nodig zijn…
Bovenstaande foto is een heel klein stukje van een sier-ui met een doorsnee van ongeveer acht centimeter. Het paarse bloemetje in het midden van dit beeld is er maar een van de honderden die in een bolvorm aan een steel groeien:
Een balg is een instelbare donkere schacht die de lichtbreking door de lens versterkt. Het doel is een extreme vergroting op de sensor of (zoals dat vroeger ging) op het negatief.
Dit grapje kost enorm veel licht. Oorzaken: er gaat licht verloren in de balg. En: de scherptediepte bij macro-foto’s is extreem smal tenzij je het diafragma van die lens heel klein maakt, f/16 of kleiner. De standaardmanier om donkere onderwerpen voldoende te verlichten, of om ondanks een klein diafragma voldoende licht op het onderwerp te krijgen, is met een flitser. Maar een flitser op de camera zal met zo’n balg ervoor snel leiden tot slagschaduwen van de lens op het onderwerp. En dus zet ik de flitser op een handgreep waarmee ik “om de lens heen” kan flitsen. Dan ziet de uitrusting er als volgt uit:
Dankzij deze uitrusting ben ik redelijk mobiel, en kan dus ook op jacht naar de kleine dieren in de tuin. Deze kleine spinnetjes maken het wel heel erg makkelijk om een opvallende foto te maken…
En met de uitrusting uit deze blog kan ik deze gele ukkies (zo groot als een speldenknop) tot op detailniveau benaderen… dat leidt tot onderstaand resultaat.
Camera : Pentax K10d met Grip D-BG2
Balg : Unitor
Lens : Pentax SMC FA*85/1.4
Flitser : Metz Mecablitz 32MZ3, met vier AA-NiMh oplaadbare batterijen
Flitsadapter: Metz Mecablitz SCA3007AM
Handgreep : universeel model, merk en type mij onbekend
Gewicht : 3.100 gram